LIFESTYLE - EBAY VOOR DUMMIES

09:00

eBay, deze internet website is een waar walhallah voor mensen die van goedkoop en leuk winkelen houden. Helaas zijn er ook een aantal (web)winkels die gebruik maken van deze website en vervolgens hier in Nederland mensen die geen verstand hebben van eBay, afzetten door de producten van Ebay met belachelijke hoge winst te verkopen. Nu snap ik dat het verkopen van producten met winst bij het bedrijfsleven hoort, maar zelfs op 'grote' Facebookgroepen als Kleding aangeboden/gezocht met ruim 22.000 leden zijn er 'gewone' mensen zoals jij en ik die andere mensen keihard afzetten met spullen die afkomstig zijn van eBay. Daarom heb ik besloten een lesje 'eBay voor dummies' uit te typen zodat jij voortaan ook gemakkelijk en lekker goedkoop kunt winkelen op eBay :-)

START
Om te beginnen met eBay, ga je naar www.eBay.nl en maak je gemakkelijk en gratis een account aan. Tijdens het aanmaken van je account moet je ook een betaalmethode selecteren om mee te betalen en helaas is het (nog) niet mogelijk om met iDeal te betalen. Je kan gebruik maken van je creditcard (als je deze hebt) of gratis een paypal account aanmaken.

PAYPAL
Paypal is een gratis en internationaal betaalsysteem, waarmee je dus onder andere op eBay kunt betalen. De betaalmogelijkheid is anders dan wij allemaal gewend zijn omdat het niet werkt met een bankrekeningnummer, maar met enkel een e-mail adres en een wachtwoord. Een paypal rekening is dus NIET een bankrekening bij een รฉchte bank, paypal zorgt enkel voor het 'vervoer' van je geld.

In bovenstaand filmpje wordt precies uitgelegd hoe je gratis een account kan aanmaken en deze kan koppelen aan je bankaccount.


Ik kan begrijpen dat het voor sommige mensen onprettig is om hun bankrekening aan een paypal account te koppelen. Daarom kan je er ook voor kiezen om je bankaccount niet te koppelen. Er is ook een mogelijkheid om geld over te maken naar je Paypal account. Zodra dit geld is bijgeschreven kan je je aankopen voltooien. Het overmaken van geld naar je Paypal rekening kan je ook zien als het kopen van een tegoedkaart in een winkel. Echter kan je bij Paypal, als je teveel geld hebt overgemaakt, dit ook weer laten terugstorten op je bankrekening!

Wat ik zelf het fijnste vind aan paypal, is het feit dat al je aankopen beschermd zijn. Hiermee bedoel ik dat, als je een item niet ontvangt je dit kan aangeven bij Paypal. Paypal controleert vervolgens alles en na 2 รก 3 dagen krijg je het geld teruggestort. Zo krijg je รณf het item wat je hebt gekocht รณf je geld terug, iets wat mij persoonlijk een veilig gevoel geeft als ik een aankoop doe wat vanuit de andere kant van de wereld moet komen ;).

ZOEKEN
Ebay werkt eigenlijk net als iedere andere website, het is een beetje gelijk aan Marktplaats. Er zijn verkopers die tweedehands spullen verkopen maar er zijn ook genoeg mensen die gloednieuwe producten aanbieden. Zelf ga ik eigenlijk altijd voor nieuwe producten en dan het liefst zรณ goedkoop mogelijk! 
Het eerste wat je moet doen als je bij de goedkoopste items wilt uitkopen, is je webadres van www.eBay.nl veranderen in www.eBay.com. Dit klinkt misschien wat raar maar op deze manier kom je รฉcht bij de goedkoopste items uit. 
Zodra je op enter drukt, krijg je een scherm wat ongeveer gelijk is aan het onderste scherm! Met bijna 4 miljoen hits zie je door de bomen het bos niet meer!
Om te beginnen kan je links (als je naar kleding zoekt) je maat (of maten) aanklikken zodat alle advertenties worden gefilterd. LET OP: Maten op eBay vallen vaak 1 maatje kleiner dus ik raad je aan (ook uit eigen ervaring) 1 maatje groter te bestellen, bij twijfel 2 maten. Ook staan er vaak maattabellen bij advertenties, deze moet je goed vergelijken met je eigen maten!


BIEDEN OF KOPEN
Net zoals op Marktplaats is het ook op eBay mogelijk om te bieden. Zelf heb ik nooit zoveel geduld, dus klik ik altijd op 'Buy it now'. Op deze manier worden de advertenties opnieuw gefilterd en worden alleen advertenties weergegeven waarbij je een item direct kan kopen. 

Nu wil je natuurlijk de laagste prijs voor items, maar hier moet je goed opletten! De meeste items (kleding/sieraden ect.) komen uit China. Dit kan echter zorgen voor (hoge) verzendkosten en dit is niet wat je wilt! Om de laagste prijs inclusief verzendkosten te krijgen, klink je in de rechter bovenhoek op 'Best match'. 


Als het goed klapt bovenstaand menu open. Nu klik je op 'price + shipping: lowest first' en vervolgens worden alle artikelen gesorteerd op de laagste prijs inclusief verzendkosten. Nu kan je gaan scrollen en opzoek naar leuke items! 
Stel dat het nรฉt niet is wat je zoekt, dan kan je simpelweg wat spelen met wat zoekwoorden in de zoekbalk en zo kom je bij een heleboel nieuwe advertenties uit!

OPSLAAN IN PLAATS VAN KOPEN.
Mensen in mijn omgeving weten dat ik dol ben op eBay. Vaak ga ik 's avonds opzoek naar leuke of handige items die ik nodig heb (of niet, OEPS!) Nu ben ik iemand die vaak even wil afwachten en mezelf wat tijd wil geven, voordat ik op eBay een aankoop doe. Dit komt omdat retourneren vaak moeilijk gaat en je anders al snel een tiental dingen onderweg hebt. Gelukkig kan je op eBay ook advertenties 'opslaan' om deze later terug te vinden.


Als je een item hebt gevonden dat je wilt bewaren voor later, klik je simpelweg op 'add to watch list'. Zo word deze advertentie opgeslagen en kan je hem later terugvinden onder 'My Ebay' (of 'Mijn Ebay' als je later inlogt op de NL versie). Daar verschijnen alle advertenties die je toevoegt en kan je altijd nog even nadenken over je aankoop!

KOPEN
Kopen in de eBay wereld is leuk maar ik wil je nog wel een paar tips geven tot je overgaat tot definitieve aankoop!

Check de verkoper

Er zijn duizenden verkoper actief op eBay en helaas zijn deze niet allemaal te vertrouwen. Gelukkig is dit gemakkelijk na te kijken. Rechts bovenin bij de advertentie zie je de verkoper staan. Naast de gebruikersnaam zie je ook een getal tussen haakjes staan. Dit is het aantal feedback wat hij heeft gehad (personen). Daarnaast staat er een percentage onder de gebruikersnaam, dit is de aanduiding van positieve feedback. Vanaf ongeveer 94% kun je alle verkopers wel vertrouwen maar mocht je nog meer inzicht willen in de feedback, dan kan je op het getal achter de gebruikersnaam klikken. Dan krijg je vervolgens alle feedback te zien, van positief tot negatief ect. 

Hoogte bedrag en BTW-kosten/invoerrechten
Omdat je een aankoop doet die buiten Europa komt, kan het zijn dat je invoerrechten moet betalen wanneer je boven een bepaald bedrag spullen besteld. 
Zolang je onder de 22 euro exclusief verzendkosten blijft, is er niets aan de hand. Als je tussen de 22 en 150 euro aan items besteld, is er een kans dat de douane je pakketje er tussenuit pikt en dan heb je dikke vette pech! Dan zul je helaas belasting over je producten moeten betalen en dit kan aardig oplopen! Als je meer dan 150 euro uitgeeft bij je bestelling, moet je zowel BTW-kosten als invoerrechten betalen.


Als de verkoper te vertrouwen lijkt kan je klikken op 'Buy it now'. Vervolgens komt er scherm in beeld waarbij je moet bevestigen dat je het item wilt kopen. LET OP: Zodra je op deze pagina op 'buy it now' klikt, MOET je betalen. Het is een extra controle van eBay om te kijken of de koper zeker is van zijn aankoop.

JE AANKOOP IN DE GATEN HOUDEN
En nu je eenmaal een item hebt gekocht, is het afwachten. Soms komen pakketjes na een week al aan en soms duurt het wel 4 weken, het ligt er maar net aan. 
Als je rechts bovenin naar 'My Ebay/Mijn Ebay' gaat en vervolgens naar beneden scrolt, zie je onderaan je aankopen verschijnen. 

Ebay maakt zelf een schatting van de aankomstdatum van het gekochte product, wat heel handig is en vaak overeenkomt met de werkelijke aankomst! Soms, zoals in bovenstaand geval, krijg je een tracking nummer waarmee je je pakketje zelfs kan tracken en compleet in de gaten kan houden!

Daarnaast zie je links van je order een aantal symbolen.
Het dollarteken geeft aan dat er betaald is, de doos betekend dat het pakketje is verzonden en het envelopje betekend dat de verkoper je al feedback heeft gegeven. Wanneer je het pakketje hebt ontvangen, kan je het item reviewen en de verkoper feedback geven.
De dikgedrukte symbolen zijn al voldaan en zo kunnen zowel jij als de verkoper in de gaten houden hoe het met deze koop gaat. 


NIET ONTVANGEN
En wat nu wanneer je je item niet ontvangen hebt? Dan kan je als eerste contact opnemen met de verkoper. Dit doe je door naar je aankoop te gaan en dan rechts te klikken 'more actions'.




Vervolgens klik je op 'I didn't receive it' en kom je terecht in het help centrum. Hier wijst alles zichzelf en helpt eBay je verder! (Natuurlijk hoop ik dat je gewoon je items ontvangt ;-) )

Nog even een paar tips van deze 'eBay goeroe':
- Zet je URL op ebay.com ipv ebay.nl
- Bestel kleding 1 รก 2 maten groter dan de aangegeven maat
- Gebruik bij kleding de matentabellen in de advertentie 
- Bij sieraden geldt ook: kijk de maten na. Vaak lijken sieraden veel groter dan ze in werkelijkheid zijn!
- Als je lekker op eBay aan het rondkijken bent, SLA HET OP IN JE WISHLIST en koop NIET gelijk. Uiteindelijk zal je anders veel te veel onnodige aankopen doen!
- Kijk goed naar de materialen die verwerkt zijn in de items. Vooral bij kleding worden er regelmatig stofjes gebruikt die ik persoonlijk niet prettig geef, zo kijk ik vaak of het van katoen gemaakt is
- Hou je geschatte aankomstdatum in de gaten (!!)
- eBay items komen vrijwel altijd in een bruine of witte envelop door je brievenbus, tenzij je item niet door de brievenbus past ;)
- Mocht een item niet helemaal heel aankomen, kan je dit ook melden bij de verkoper. Dreig vervolgens met negatieve feedback als ze moeilijk doen en je krijgt vrijwel altijd een (gedeeltelijke) refund) :)



Zo, dit was dan even een uitgebreide spoedcursus 'eBay voor dummies' en ik hoop dat het iets wat helderheid heeft gebracht! Heb je hier iets aan gehad? En is er interesse voor een soortgelijk artikel voor het winkelen op Aliexpress.com?

You Might Also Like

2 reacties

  1. Wow, super handig artikel! Heb nog nooit iets via eBay durven kopen, haha.
    Misschien gaat daar nu verandering in komen.
    Liefs, Susan

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hier was ik al een tijdje naar opzoek! Thanks! Ik snap er nu veel meer van. Snel eens iets bestellen!

    BeantwoordenVerwijderen